Monday, 4 March 2013

SEJARAH FRANCAIS DAN MCDONALDS


            Sistem francais merupakan sistem satu penemuan global yang inovatif dalam strategi pemasaran yang melangkaui keperluan pengguna dan sempadan negara. Francais moden ini bermula apabila Mc Cormick telah memulakan sistem francais di dalam pengedaran barangan mesin jahit sekitar tahun 1850-an iaitu keluaran syarikat mereka. Scenario ini diteruskan oleh Ray Kroc walaupun dianggap klasik Mc Donalds dengan memulakan sejarah moden sistem perniagaan francais. 
        
       Manakala francais di Amerika Syarikat bermula selepas Perang Dunia ke-2 selepas berlaku peningkatan semangat keusahawanan dan permintaan yang semakin popular terhadap barangan dan perkhidmatan yang berkualiti tinggi denganharga yang berpatutan. Berdasarkan kajian yang dibuat pada tahun 1994 didapati 35% daripada nilai jualan runcit di Amerika Syarikat merukan jualan yang dihasikan menerusi francais.

            Francais di negara-negara lain berdasarkan kajian Persekutuan Eropah pada tahun 1998 terdapat 3,888 sistem francais di 13 negara eropah yang menjadi ahli persekutuan tersebut. Umumnya, perniagaan francais di Malaysia telah bermula kira-kira 60 tahun yang lalu menerusi syarikat-syarikat seperti Singer, Bata, stesen-stesen minyak, pengedar-pengedar automobile dan perhotelan. Namun pertumbuhan pesat perniagaan ini lebih ketara sekitar tahun 70-an dan awal 80-an apabila restoran-restoran makanan segera seperti KFC, A&W dan McDonalds mula bertapak di negara ini. Senario ini berterusan apabila lebih banyak produk dan perkhidmatan yang menggunakan pendekatan sistem francais termask sektor berkaitan automatif seperti jualan kereta, pusat servis dan perkhidmatan tayar.

               Restoren yang beralamat di Lot 120-120A Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur merupakan restoren makanan McDonalds yang pertama dibuka di Malaysia yang telah diuruskan oleh Golden Arches Restaurant Sdn. Bhd. Pada hari tersebut, McDonalds di Bukit Bintang ini telah memberikan burger Big Mac percuma bagi pelanggan yang pertama membeli Big Mac pada setiap minggu selama setahun. Selain Big Mac, McDonalds juga menjual French Fries, Fillet-O-Fish, Milkshake, Apple Pie dan lain-lain.Restoran McDonalds yang pertama di buka di Bukit Bintang,Kuala Lumpur


0 comments:

Post a Comment