Monday 4 March 2013

PRO & KONTRA FRANCAIS



Kemunculan industri makanan segera di Malaysia sedikit sebanyak telah menyebabkan berlakunya perubahan budaya terutamanya dalam kehidupan masyarakat. Perubahan budaya yang berlaku adalah berpunca dari pengaruh budaya yang masuk dalam kehidupan masyarakat. Pengaruh budaya yang boleh dilihat berlaku dalam pelbagai aspek iaitu dalam aspek sistem pengurusan dan budaya masyarakat itu sendiri. Sistem pengurusan francais merupakan sistem yang cekap dan sistematik. Pelanggan tidak perlu menunggu lama seperti mana yang berlaku direstoran-restoran mahupun warung-warung.
Dahulu, sebelum wujudnya francais, masyarakat kebanyakkan memilih untuk makan direstoran-restoran mahupun warung. Namun kini, masyarakat khususnya golongan berkerjaya lebih memilih francais kerana kekangan masa dengan aktiviti harian. Mereka lebih memilih francais kerana:

  1. 1.      Mudah didapati dan tidak memerlukan masa yang lama untuk menunggu.
  2. 2.      Menjimatkan masa
  3. 3.      Packaging yang ringkas
  4. 4.      Beroperasi 24 jam sehari


Salah satu contoh makanan plg simple yang boleh didapati di McDonald

Melalui pemerhatian yang telah dilakukan, kami mendapati golongan yang kerap mengunjungi francais seperti McD, KFC, dan yang lain-lain adalah golongan remaja yang majoritinya masih belajar di sekolah mahupun di institusi-institusi pengajian. Mereka lebih berminat lepak di francais-francais sebegini kerana keadaan yang agak kondusif dan santai. Tambahan pula dilengkapi dengan penghawa dingin dan kemudahan wifi bagi memudahkan mereka melayari internet. Berbanding dengan restoran-restoran atau warung-warung yang lain, mereka tidak menyediakan kemudahan seperti yang ada disetiap francais.

Makananan segera sudah tidak asing lagi kepada masyarakat khususnya golongan remaja dan kanak-kanak. Pelbagai jenis makanan segera seperti ayam goreng, kentang goreng, hot dog, pizza, mi segera dan pizza di iklankan setiap hari oleh media massa. Makanan segera ini mudah didapati di premis-premis perniagaan yang mengutamakan perkhidmatan menyediakan makanan dengan cepat dan selesa, enak dan harganya juga berpatutan. Namun dari segi kesihatan, makanan segera sebenarnya banyak mendatangkan kesan negatif yang harus diberi perhatian oleh masyarakat umum.

            Kesibukan dalam tugas seharian telah mendorong masyarakat pada hari ini untuk mengambil makanan segera sebagai alternatif daripada makanan berat. Makanan segera boleh membawa kemudaratan kerana kandungan garam dan bahan kimia di dalam serbuk perisa ‘monosodium glutimate’ yang membahayakan kesihatan dan boleh menyebabkan seseorang itu diserang penyakit buah pinggang dan darah tinggi. Pada hari ini, masalah kegemukan atau obesiti telah menjadi satu sindrom baru masyarakat kita berpunca daripada pengambilan berlebihan makanan segera yang mengandungi lemak dan gula yang tinggi seperti aiskrim, minuman berkarbonat dan sebagainya.

            Selain itu, kegemukan ialah risiko peningkatan kolesterol dalam darah dan jika tidak diberi perhatian boleh menyebabkan penyakit jantung. Kajian pakar pemakanan menunjukkan bahawa makanan segera boleh merosakkan fungsi otak dimana kandungan lemak yang terlalu banyak boleh mengganggu peranan glukosa dan seterusnya boleh merosakkan daya konsentrasi dan tahap ingatan. Pengambilan makanan segera yang berlebihan juga boleh mengancam radang paru-paru yang boleh membawa kepada penyakit asma yang kronik. Makanan segera tidak mengandungi vitamin A yang amat diperlukan oleh tubuh kita. Vitamin ini penting untuk membina sel-sel baru, disamping berfungsi untuk penjagaan kulit dan mata. Gentian yang dapat membantu penghadaman dan mengelakkan sembelit tidak terdapat dalam makanan segera.

            Makanan sebenarnya menjadi sumber untuk kesihatan dan kesejahteraan, malang sekali pada masa kini makanan turut membawa kesengsaraan kepada manusia. Oleh sebab itu, kita mestilah mengurangkan pengambilan makanan segera untuk mengelakkan diri daripada dijangkiti pelbagai penyakit dan mestilah mengamalkan tabiat pemakanan yang seimbang dan sihat.

 Impak kewujudan restoran McDonalds (Francais) kepada masyarakat dari aspek ekonomi.
            Industri makanan segera mempunyai pra dan kontranya yang tersendiri. Namun begitu, di sebalik keburukan yang sering diperkatakan, industri makanan segera atau makanan ringan ini sebenarnya banyak menyumbang kepada ekonomi sesebuah negara. Hal ini demikian kerana, industri makanan segera ini mewujudkan banyak peluang pekerjaan kepada orang ramai, lantas mengurangkan kadar pengganguran dan akhirnya meningkatkan produktiviti negara dalam mengeluarkan sesuatu barang dengan kadar yang maksima. Sekalipun industri makanan segera melalui arus perkembangan teknologi yang kian maju. Di mana perkembangan teknologi dapat meningkatkan daya pengeluaran dan seterusnya mengurangkan kos daya pengeluaran sesebuah firma. Namun, industri ini masih memberi peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat.
            Kini, McDonalds Malaysia telah mempunyai lebih 200 rangkaian restoran di seluruh negara dan membuat projeksi pertumbuhan restoran baru dengan kadar antara 15-20 buah restoran pada setiap tahun. Peluang pekerjaan untuk warga tempatan juga bertambah dengan pembukaan restoran baru ini. Anggaran sebanyak 1500 peluang pekerjaan baru akan diwujudkan menerusi pembukaan restoran baru ini, penambahan kakitangan serta pemodelan semula restoran-restoran yang sedia ada. Menjelang tahun 2014, McDonalds Malaysia merancang untuk memiliki 300 restoran, dan membuat projeksi akan melayan lebih 12 juta pelanggan pada setiap bulan. McDonalds Malaysia juga kini menguasai 42 peratus pasaran Restoran Perkhidmatan Segera (QSR) di Malaysia, berbanding restoran makanan segera yang lain seperti Kentucky Fried Chicken (KFC), Burger King, A&W, Pizza Hut, Dominos Pizza dan sebagainya.

            Selain itu juga, industri makanan segera ini juga turut membantu dalam menjana pendapatan negara. Sebagai contoh, McDonalds secara globalnya mempunyai jumlah pekerja lebih daripada 1.5 juta orang dan jumlah ini akan bertambah berikutan semakin banyak restoran McDonald di buka di seluruh negeri , sekaligus membantu negara mengurangkan kadar pengangguran yang kian meruncing dan akhirnya melalui peluang pekerjaan yang diberi, produktiviti negara dapat di pertingkatkan dengan jumlah yang maksima. Jelaslah bahawa pertumbuhan industri makanan segera tidak hanya tertumpu kepada impak buruk ke atas pengambilan makanan segera, tetapi juga mempunyai nilai yang positif antaranya adalah menjana pertumbuhan pendapatan negara.

            Penjanaan pendapatan negara juga dapat di pertingkatkan melalui industri makanan segera ini yang menggunakan sistem francais. Untuk memaksimumkan keuntungan mereka, perniagaan makanan ringan mencipta sistem “franchise” yang membolehkan syarikat untuk mempertahankan kawalan keseluruhan produk, dan memberikan tingkat pengembalian yang dijanjikan, serta pada masa yang sama membolehkan pemilik tempatan untuk mengawal kadar rendah upah kerja yang paling sesuai dengan keadaan semasa. Di Malaysia, sebanyak 30 peratus sistem francais adalah terdiri daripada industri makanan dan minuman (F&B) dan kebanyakkannya beroperasi dengan konsep segera. Cukai kerajaan sebanyak 6% yang dikenakan dalam industri ini turut mendatangkan pendapatan yang sangat lumayan kepada kerajaan. Ini bermakna setiap pembelian makanan segera oleh pengguna bukan sahaja untuk membeli makanan segera tersebut tetapi juga untuk menampung cukai kerajaan.

            Tambahan pula, industri makanan segera juga perlu membayar banyak lagi cukai kepada kerajaan termasuklah cukai tanah, cukai pendapatan dan sebagainya. Oleh itu, boleh dikatakan selain daripada industri pelancongan, perindustrian, dan pertanian, industri makanan segera juga perlu ditekankan kerana permintaan masyarakat terhadap makanan segera semakin meningkat. Cukai-cukai yang di bayar tersebut telah membantu pendapatan negara meningkat.
Tuntasnya, sistem francais ini sekaligus menaikkan ekonomi negara. Industri makanan segera ini banyak memberi impak terhadap ekonomi negara. Walaupun makanan segera ini dikatakan lebih membawa banyak keburukan dengan pengambilannya yang tidak di kawaL. Pun begitu, kewujudannya membantu negara meningkatkan pendapatan dan ekonomi negara menjadi lebih terkawal.

0 comments:

Post a Comment