Sunday, 17 March 2013

CORRUPTION IN RUSSIAN

Isu penyelewengan mmg merupakan isu yg hangat berlaku di dalam semua negara tidak mengira sektor temasuklah polisi dan kerajaan yg sepatutnya membanteras dan mencegah jenayah ini daripada terus menular.Sebelum itu, kita mestilah mengetahui apa itu 'corruption'. Corruption yang kita kenali ini ialah rasuah yang merupakan satu jenayah yang sukar dihapuskan walaupun ia terjadi dalam kalangan negara-negara maju. Rasuah bermaksud penyalahgunaan kuasa dalam mencapai keuntungan peribadi bagi seseorang individu tersebut dan ia akan memberi kesan kepada masyarakat atau komuniti yang mempercayai dan berpegang kepada intergriti dalam menempatkan diri di tempat yang sepatutnya diduduki. Definisi ini telah dijelaskan di dalam http://www.transparency.org/whatwedo?gclid=CMCM7_6mgLYCFRES6wodDB0A-A yang merupakan satu badan NGO yg menilai persepsi rasuah setiap negara dan negara2 ini diberi 'rank' berdasarkan indeks yang telah dinilai oleh badan ini. Bagi mengetahui lebih ringkas mengenai badan yang dikenali sebagai Transparency.org ini,pelawat  boleh menonton video ini sebagai tatapan ringkas mengenai peranan badan ini.


Negara yang difokus oleh kumpulan kami ialah negara Rusia yang kaya dengan sejarahnya tersendiri daripada pemerintahan Soviet sehinggan sekarang yang membentuk pemerintahan ala-ala demokrasi namun dari segi pemerintahan ia tidak mudah lari daripada pengaruh komunis yang yg masih kekal di dalam polisi kerajaan Russia ketika ini. Isu yang ingin disentuh adalah mengenai persepsi rasuah yang berlaku dalam negara Russia.Negara Russia merupakan salah satu negara yg telah dinilai oleh Transparency.org bg menilai 'level' persepsi rasuah yg berlaku di negara Russia. Menurut Transparency.org, Russia menduduki tangga ke 133 daripada 176 buah negara di dalam Corruptions Perception Index pada tahun 2012. Kedudukan Russia  ini menunjukkan amalan rasuah yang tinggi yg diamalkan di negara Russia. Menurut carta ini, semakin tinggi carta kedudukan sesebuah negara itu, semakin tinggi nilai amalan rasuah yang berlaku di sesebuah negara itu.  Menurutnya lagi, skor 0-100 menunjukkan sesebuah negara itu bersih daripada amalan rasuah dan penyelewengan dan skor 100 ke atas menunjukkan amalan rasuah yg berleluasa di dalam sesebuah negara itu dan Russia tidak terkecuali daripada senarai.

Pada tahun 2o1o, sebanyak 26% skor yg mewakili rakyat Russia yg melaporkan jenayah rasuah kepada pihak berkuasa dan ini menunjukkan peratusan yang sedikit berbanding negara lain. Hal ini kerana, didapati antara organisasi yg terlibat di dalam amalan rasuah adalah terdiri daripada pihak berkuasa dan pegawai2 awam serta perkhidmatan awam. Tidak hairanlah peratusan rasuah di negara Russia amat tinggi walaupun tersenarai dalam negara G-8. Kajian yg dilakukan oleh Global Corruption Barometer juga menunjukkan sebanyak 52% daripada responden mempercayai tindakan kerajaan Russia menangani rasuah tidak effisien dan berkesan manakala sebanyak 26% yg hanya mempercayai keberhasilan usaha pencegahan amalan rasuah ini. Di samping itu, sebanyak 53% daripada responden mempercayai peningkatan rasuah yg berlaku dari tahun 2007-2010, 39% yg mempercayai tidak ada perubahan kepada amalan rasuah dan hanya 8% sahaja yg mempercayai terdapat berlaku penurunan jenayah ini.

Persoalan yg timbul, mengapakah isu ini sukar ditangani oleh pihak berkuasa lebih2 lg kerajaan pimpinan Medvedev sebelum ini. Adakah hukuman penolakan gaji minumum 200-500 tidak bebaloi dengan dengan hukuman mati ketika kepimpinan Soviet dahulu. Mungkin dengan keruntuhan kerajaan Soviet pd tahun 1991 itu menjadi satu cetusan bagi amalan rasuah ini lebih berleluasa berbanding sebelumnya.


0 comments:

Post a Comment