Monday, 18 March 2013

BUDAK2 KGB NK AJAR PASAL RUSSIA
Persekutuan Rusia :
Umumnya maklum bahawa Rusia merupakan sebuah negara yang mempunyai keluasan geografi yang terbesar di seluruh benua di bumi ini. Ia merentasi beberapa sempadan negara, seperti Norway, Finland, Estonia, di Eropah, bersempadan dengan China, Mongolia, dan Korea Utara di sebelah Asia  dan Jepun di Asia jauh. Rusia juga antara negara yang mempunyai rezab bahan mentah terbesar serta pengeluar gas asli utama dunia (rujukan) . Fakta – fakta ini menyokong pendapat umum bahawa Rusia ini merupakan sebuah negara yang kukuh ekonomi nya, stabil pendapatan dan mempunyai kehidupan yang makmur.
            Sedikit sebanyak sejarah dan latar belakang negara Rusia ini meliputi sejarah beberapa bangsa Steppe timur seperti bangsa Rus, Tartar, Kazakh dan Mongolia (rujukan). Perubahan zaman serta peningkatan keintelektualan telah mengubah masyarakat Russia – Steppe ini menjadi sebuah masyarakat yang tunggal tanpa mengira latar belakang bangsa dan ras. Mereka menggunakan satu bentuk bahasa yang umum dan setara. Manakala menganut agama kristian Orthodox yang diperkenalkan oleh empayar Byzantium. Hubungan rapat antara Rusia dan empayar Byzantium telah memungkinkan pemindahan teknologi dan bidang keilmuan kedalam sisitem pentadbiran Rusia.


Peta Russia yang dibahagikan beberapa state negeri

Rusia telah melalui beberapa proses evolusi masyarakat sepanjang zaman, bermula dengan era feudal, kemudian dijajah oleh Tartar, Kazakh, dan akhir sekali Monggolia. Di era pertengahan dan melangkah ke era pencerahan dimana Rusia mula mengimport budaya barat ke dalam sempadan empayarnya, Tsar Rusia merupakan antara legasi kepimpinan yang mahu mengintegrasikan budaya timur Rusia dengan budaya, teknologi dan ilmu barat.
            Dari situ lah bermula Rusia terdedah dengan pelbagai ilmu empiric dan moden, pembangunan dan pembinaan pemerintahan yang berkesan mula dibentuk agar segala nya berjalan dengan mudah. Ini penting bagi rusia yang cuba mentakrifkan diri mereka sebagai sebahagian daripada Eropah, walaupun mereka mereka merupakan bangsa yang majoriti timur. (clash of civilization)


Last Emperor

Selepas itu, melangkah ke zaman selepas kurun ke 18 dan 19, Rusia mula mengalami sedikit kecelaruan identiti dan pegangan politik, di mana akhirnya pemimpin Komunis iaitu Lenin melancarkan revolusi dan mengubah Rusia daripada negara Feudal  tegar kepada sebuah negara komunis secara total. Dari sini sedikit sebanyak telah wujud beberapa pencapaian signifikan dalam pemerintahan, cara pengendalian ekonomi, kematangan masyarakat, hubungan antarabangsa, serta perkara – perkara yang lain.
Topic pengenalan ini juga memberi sedikit klu berkenaan dengan beberapa topik yang akan dibincangkan selepas ini, ia akan memberi satu pra – sebab mengapa beberapa data – data seperti Human Development Indicator ( penunjuk pembangunan Manusia ), Coruption Index ( Index Korupsi ), dan Human Right Watch indicator ( penunjuk Hak Asasi Manusia ). 


Zaman USSR yg menaikkan Russia ketika ituINDEKS PEMBANGUNAN MANUSIA (HDI)

Pada tahun 1990, Laporan Pembangunan Manusia telah menerbitkan Indeks Pembangunan Manusia (HDI) yang mana telah diperkenalkan sebagai alternatif kepada langkah-langkah konvensional pembangunan negara. Antaranya ialah seperti tahap pendapatan dan kadar pertumbuhan ekonomi. Terdapat 3 dimensi yang menjadi ukuran kepada asas pembangunan manusia iaitu :
1)    Kesihatan
2)    Pendidikan
3)    Pendapatan

            Indeks Pembangunan Manusia (HDI) bagi negara Rusia adalah 0.788 yang meletakkan Rusia di kedudukan yang ke 55 dari 187 buah negara setanding.


Indeks Pembangunan Manusia (HDI) Dalam Kesihatan, Pendidikan Dan Pendapatan

Gambar rajah : Trend Komponen Indeks Pembangunan Manusia (HDI) di Rusia
                                                                        1995-2011


Nilai Indeks Pembangunan Manusia (HDI) bagi tahun 2011 adalah 0.755 dalam kategori tertinggi pembangunan manusia iaitu berada pada keduudkan 66 daripada 187 negara dan wilayah. Antara tahun 1995 dan 2011, nilai Indeks Pembangunan Manusia (HDI) di Rusia meningkat dari 0.675 kepada 0.755 iaitu peningkata sebanyak 12.0 peratus atau peningkatan tahunan kira-kira 0.7 peratus.

            Kedudukan Rusia dalam Indeks Pembangunan Manusia (HDI) bagi tahun 2010 berdasarkan data dan kaedah yang diperolehi pada tahun 2011 adalah berada pada kedudukan 66 daripada 187 negara. Manakala, berdasarkan Laporan Pembangunan Manusia (HDR) 2010, Rusia berada pada kedudukan 65 daripada 169 negara.

            Walaubagaimanapun, ia adalah mengelirukan untuk membandingkan nilai-nilai dan kedudukan denagn laporan sebelum ini kerana data asas dan kaedah telah berubah serta beberapa buah negara telah dimasukkan dalam Indeks Pembangunan Manusia (HDI).


 Press Freedom-Kebebasan Media
Rusia telah  bekerjasama dengan  beberapa institusi antarabangsa mengenai hak asasi manusia dilihat seperti tidak serius tentang pelaksaanaannya. Beberapa perkembangan positif yang yang berkaitan dengan kebebasan bersuara telah diseimbangkan dengan tujuan untuk memporak- perandakan aspek perundangan di kawasan- kawasan lain.
Hak kepada kebebasan berhimpun menjadi masalah yang sudah menjadi kudis dalam kalangan masyarakat di Rusia. Pihak polis terpaksa meyuraikan perhimpunan awam yang kerap diadakan oleh aktivis masyarakat sivil dan parti politik pembangkang. Pihak polis terpaksa menggunakan kekerasan dan menahan beberapa orang penunjuk perasaan yang aman. Mahkamah Rusia memberikan denda atau hukuman kepada mereka yang telah ditahan oleh pihak pentadbiran.
Kerajan anti-“ekstremis” kempen akses dan kandungan internet.
Perdana menteri sekarang diundi iaitu ( calon pemilihan Presiden) Vladimir Putin, pada 9 Februari 2012: Fenomena negatif memang ada di merata tempat termasuklah di internet, dan hal ini tidak sepatutnya digunakan sebagai alasan untuk mengehadkan kebebasan internet. Bagaimanapun, pihak yang berkuasa menggunakan beberapa langkah menghalang kekejaman untuk meneguhkan kawalan internet mereka iaitu dengan menggunakan servis. Seterusnya ialah Sistem Kawalan Persekutuan (SKP) mengambil langkah untuk menutup jumlah organisasi maya yang bersifat online pada lewat 2011. Selain itu, kebanyakan kumpulan ini telah sedia maklum clearly called iaitu  ahli-ahli mereka perlulah menghormati peraturan dan tidak membiarkan diri mereka didorong oleh faktor keganasan yang sedia ada.
Propaganda dan serangan siber
Beberapa ribu akaun Twitter misalnya telah digodam pada hujung 2011 kerana kebanjiran media sosial dengan mesej berunsurkan pro-kerajaan yang menggunakan hashtags popular dengan pihak pembangkang yang ternama di samping menggunakan nama seorang aktivis politik yang terkenal dan seorang blogger yang anti rasuah iaitu Alexei Navalny. Selain itu, banyak blogger Rusia yang menunding jari kepada Ware of Bots kerana melepaskan penentangan Live Journal platform media sosial. Di samping itu, Oleg Kozyrez seorang blogger pembangkang telah mengira terdapat lebih daripada 2,000 orang telah menggunakan senjata perisian ini. Kesimpulannya dapat dilihat bahawa kerajaan Rusia masih membuat kawalan dalam mengakses internet serta mutu dan ketepatan maklumat dipelihara dengan tidak sewenang-wenangnya menyebarkan propaganda. 
0 comments:

Post a Comment